Consultori

Nota de premsa

La Fundació Hospital de Puigcerdà millora l’accessibilitat a l’atenció primària amb l’obertura de consultoris locals a la Cerdanya.

Puigcerdà, 19 de maig de 2023.

La Fundació Hospital de Puigcerdà (FHP) posa en marxa un projecte pioner basat en l’atenció d’un equip multidisciplinar que permetrà l’obertura dels consultoris de Guils de Cerdanya, Bolvir i All. El consultori de Ger també en formarà part com a centre de referència d’aquest projecte pilot.
A part de la presència de professional mèdic i d’infermeria, aquest projecte incorpora la figura d’una tècnica en cures auxiliars d’infermeria (TCAI). Aquesta realitzarà tasques administratives i assistencials, donant suport a la infermera referent en el seguiment de crònics. A més, dinamitzarà tallers de salut comunitària i promoció de la salut. Així mateix, l’usuari amb una demanda de salut disposarà, a través de la TCAI, d’una eina d’intel·ligència artificial (Mediktor), que el redirigirà al nivell d’atenció més adequat.
Aquest projecte ha estat finançat parcialment pel DipSalut (Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona), i està coordinat amb la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran del CatSalut. A la reunió mantinguda dimecres passat amb els representants dels consistoris implicats es va informar dels detalls definitius del projecte, que començarà el dia 22 de maig.

  • Informació del projecte del consultori

    La Fundació Hospital de Puigcerdà vol millorar la qualitat assistencial amb un projecte innovador. L’objectiu és recuperar i fomentar l’activitat als consultoris locals amb una proposta de reobertura i millora de serveis.

    Hi ha tres aspectes clau els que permeten dur-lo a terme: una professional sanitària de tècnic en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) amb un rol evolucionat, un software d’intel·ligència artificial pel triatge i prediagnòstic i quatre consultoris locals, entre ells, el del nucli d’All.

    Es començarà amb una prova pilot on hi haurà la presència del metge i la infermera d’atenció primària que li pertoca a la població amb visites quinzenals, i també presència de la TCAI que visitarà dos dies per setmana.

    La TCAI podrà solucionar moltes demandes de caire administratiu als usuaris, des de plans de medicació a gestió de visites amb els professionals de l’atenció primària. També podrà atendre presencialment demandes puntuals de salut redirigint l’usuari al recurs més adequat, per accelerar la resolució d’aquesta demanda, i intentant evitar el desplaçament a l’usuari. A més, aquesta professional podrà donar suport a la infermera en el seguiment dels pacients amb malalties cròniques i altres tasques assistencials. Per últim, l’activitat comunitària serà un dels eixos més importants, ja que aportarà a la població tallers de fisioteràpia comunitària i de benestar, en format grupal, per tractar i prevenir la malaltia, començant amb sessions de caire setmanal.

  • Informació dels tallers

    Taller de fisioteràpia comunitària: en aquests tallers de promoció de la salut, aprendrem i practicarem exercicis físics per mantenir la flexibilitat i l’elasticitat de les articulacions i extremitats. Aquests tallers tindran una durada d’una hora aproximadament i seran en format grupal. Estan oberts a tothom, però l’aforament és limitat.

    Tallers de benestar: aquests tallers abordaran el benestar emocional treballant la memòria a través de diferents jocs i activitats. A l’inici i al final de cada sessió, es treballaran tècniques de relaxació per centrar-se en l’activitat i treure’n el màxim benefici. Aquests tallers tindran una durada d’una hora aproximadament i seran en format grupal. Estan oberts a tothom però l’aforament és limitat.